9 συμβουλές -με extra tips- για αγορά ακινήτου









9 συμβουλές -με extra tips-  για αγορά ακινήτου

Η ανεύρεση και αγορά κατοικίας τις περισσότερες φορές είναι μια πολύ κουραστική και αγχώδης διαδικασία. Αρχικά προσδιορίστε τα γενικά οφέλη αλλά και τις ανάγκες σας για την μελλοντική σας κατοικία. Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση είναι οι εξής (Γράψτε τις απαντήσεις σας ) :

 1. ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Ποια περιοχή μου αρέσει;
• Έχω αρκετά χρήματα για να αγοράσω εκεί;
• Θέλω το ακίνητο να βρίσκετε κοντά στην εργασία μου;
• Θέλω να βρίσκετε κοντά στο σπίτι των γονιών μου;
• Θέλω ησυχία ή το κέντρο της πόλης;
• Θέλω να υπάρχει στάση λεωφορείου κοντά;
• Θέλω τα σχολεία και τα φροντιστήρια για τα παιδιά ή την αγορά να είναι κοντά;
• Θέλω άμεση πρόσβαση σε κεντρικές οδούς;
Μη κάνετε το λάθος να περιορίζεστε γεωγραφικά σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα. Οι πιθανότητες να βρείτε αυτό που ψάχνετε περιορίζονται δραματικά. Πχ Πολλοί αγοραστές λένε «δεν θέλω ν αλλάξω περιοχή γιατί το παιδί μου πάει στο τάδε σχολείο». Το παιδί σας θα πηγαίνει σ αυτό το σχολείο λίγα χρόνια, ενώ το σπίτι το αγοράζετε για μια ζωή.

2. ΕΙΔΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ.
Πριν ακόμη ξεκινήσετε να ψάχνετε για σπίτι ξεκαθαρίστε μέσα σας τι ακριβώς ψάχνετε σε μία κατοικία. Μετά καθορίστε τις προτεραιότητες σας σε σημαντικές και δευτερεύουσες από την κάτωθι λίστα γιατί σπάνια θα βρείτε όλα όσα θέλετε σε μία κατοικία.
• Τιμή
• Αριθμός δωματίων
• Ηλικία οικοδομής
• Άνεση χώρων
• Ευήλιο- Ευάερο
• Μονοκατοικία ή διαμέρισμα;
• Κήπος - Πράσινο
• Μεγάλες βεράντες
• Όροφος
• Επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι
• Θέση στάθμευσης
• Αριθμός μπάνιων
• Θέα
Τέλος σκεφτείτε αν η καλύτερη λύση είναι οικόπεδο ή έτοιμη κατοικία.
Μην μπείτε στην διαδικασία να δείτε σπίτια που δεν πληρούν τα κριτήρια σας μιας και σε αυτήν την περίπτωση το πιο πιθανόν είναι να χάσετε τον χρόνο σας .

3. ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ.
Αποφασίστε τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε για την αγορά ακινήτου και καθορίστε το μέγιστο ποσό που μπορείτε να διαθέσετε, μην ξεχνάτε ότι σαν αγοραστής θα πρέπει να υπολογίσετε πέραν του κόστους αγοράς ακινήτου και μια σειρά από άλλα έξοδα όπως συμβολαιογραφικά, φόρο κτλ

4. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΣΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Ή ΟΧΙ?
Ξεκάθαρα ΝΑΙ, αλλά με προϋποθέσεις
Η αγορά ακινήτου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση γι αυτό απευθυνθείτε σε «πραγματικούς» επαγγελματίες.
Συζητήστε μαζί τους όλα τα παραπάνω ώστε να σας προτείνουν επιλογές οι οποίες πληρούν τα κριτήρια σας. 
1. κατανόηση των αναγκών σας
2. συνέπεια ( χρονική και λεκτική)
3. Γνώση της αγοράς στις περιοχές ενδιαφέροντος.
Ένας κάλος μεσίτης μπορεί να σας γλυτώσει χρόνο και χρήμα και να σας καθοδηγήσει σωστά στο τι μπορείτε να αγοράσετε με τα χρήματα που διαθέτετε.

5. ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
 Στο δίλλημα  «να αγοράσω τώρα ή να περιμένω περαιτέρω μείωση τιμών εν μέσω κρίσης» η απάντηση είναι απλή. Τώρα αλλά σε τιμή που έχει ήδη απορροφήσει μια τυχόν βραχυπρόθεσμη μείωση τιμών. Να είστε βέβαιοι ότι υπάρχουν στην αγορά ακίνητα που πωλούνται σε χαμηλότερη έως και 10% τιμή από τον μέσο όρο της αγοράς, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους είναι σε κατάσταση ανάγκης είτε γιατί θέλουν να επανατοποθετηθούν σε κάποια αγοραστική ευκαιρία.

6. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΙΤΛΩΝ
Ζητήστε λεπτομερή έλεγχο των Τίτλων Ιδιοκτησίας, είναι το σημαντικότερο στάδιο στη διαδικασία αγοράς ακινήτου και ουσιαστικά σας απαλλάσσει από σοβαρά μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

7. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Συμβουλευτείτε Πολιτικό Μηχανικό για τεχνικό έλεγχο του ακινήτου, ώστε να εντοπισθούν τυχόν κακοτεχνίες , προβλήματα η και να λύσετε τις όποιες απορίες σας

8.  Σε περίπτωση αγοράς ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ, υπολογίστε το κόστος αποπεράτωσης με τη συνδρομή ενός μηχανικού.
Μπορεί να είστε μπροστά από μια μεγάλη ευκαιρία!

9. Απαιτείται προσοχή στην ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ  «εκτός σχεδίου πόλεως»  ή σε περιοχές όπου η γη έχει μικτή χρήση. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γνωρίζετε τι μπορεί να οικοδομηθεί εκεί. Αποταθείτε στο μηχανικό σας ή στη Πολεοδομία της περιοχής.


EXTRA

·         Δεν υπάρχει το τέλειο σπίτι, όσα χρήματα και να διαθέτετε, εκτός και αν αγοράσετε γη και το χτίσετε με το δικό σας γούστο και σχέδια οπότε θα πλησιάσετε αυτό που θεωρείτε τέλειο.

·         Δεν είστε οι μόνοι που ψάχνετε την ευκαιρία. Σχεδόν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές την ευκαιρία ψάχνουν. Έχει αποδειχθεί στη καθημερινή πρακτική ότι οι πραγματικές ευκαιρίες είναι λιγοστές και σε περίπτωση που περιμένετε να βρείτε την μεγάλη ευκαιρία ίσως να μην την βρείτε ποτέ. Για αυτό επιδιώξτε να βρείτε ένα ακίνητο που θα πληρεί τις στεγαστικές η τις επαγγελματικές σας ανάγκες και θα ανταποκρίνεται στην εμπορική του αξία χωρίς να είναι υπερτιμημένο . Είναι χρήσιμο λοιπόν να ζητήσετε τη γνώμη ενός Επαγγελματία Μεσίτη έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε τα συμπεράσματα της έρευνας αγοράς που ο ίδιος κάνει καθημερινά

·         Συχνά οι αγοραστές επιστρέφουν και αγοράζουν ένα από τα 3 πρώτα ακίνητα που επισκέφτηκαν και αρχικά απέρριψαν.

·         Αξιολογήστε ποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του ακίνητου επιδέχονται ή όχι βελτίωση. Η θέση ενός ακίνητου ή  τα τετραγωνικά μετρά ενός διαμερίσματος δεν επιδέχονται βελτίωση, η λειτουργικότητα όμως (διαρρύθμιση) και κυρίως η κατάσταση μιας κατοικίας μπορούν να βελτιωθούν δραστικά.

·         Μην απορρίπτετε μια κατοικία εάν χρειάζεται ανακαίνιση. Απλά συνυπολογίστε το κόστος της ανακαίνισης στο κόστος αγοράς. Η αγορά μιας παλαιότερης κατοικίας μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να αγοράσουμε ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα ή/και σε καλύτερη περιοχή, και τη χαρά να το ανακαινίσουμε όπως επιθυμούμε.

·         Μην απορρίπτεται μια κατοικία λόγω του τύπου ή της απουσίας θέρμανσης. Απλά συνυπολογίστε το κόστος εγκατάστασης ή αλλαγής της.

·         Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι που αγοράζετε έχει όλα τα στοιχεία της καλής επένδυσης.  Αξιολογήστε την περίπτωση μελλοντικής πιθανής πώλησης !
1.     θα είναι επιθυμητό και σε άλλους αγοραστές;
2.     θα καταφέρετε να το πουλήσετε σε καλή τιμή;
3.     τι απόδοση θα είχε σε περίπτωση μελλοντικής ενοικιάσεως του ;

·         Η αγορά ακινήτου είναι μια εξαιρετική αλλά μακροπρόθεσμη επένδυση

·         Μην ακούτε τις γνώμες τρίτων πρόσωπων για τη κατοικία που επιλέξατε. Μόνο τα άτομα που θα κατοικήσουν ή θα χρηματοδοτήσουν την αγορά έχουν δικαίωμα γνώμης.

·         Δεν υπάρχει απόλυτο σε μια διαπραγμάτευση ακίνητης περιουσίας. Οι έξυπνοι αγοραστές αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που είναι σοφό να κάνουν μια χαμηλή προσφορά, και περιπτώσεις που είναι καλύτερο να κάνετε την πιο υψηλή προσφορά που μπορείτε να αντέξετε. Αλλά πάντα να θυμάστε ότι όλα είναι διαπραγματεύσιμα. Ο καλός μεσίτης θα σας βοηθήσει αφάνταστα σ αυτό το στάδιο.

·         Διαπραγματευτείτε τα πάντα  αλλά «πριν δώσετε τα χέρια» και όχι κατά την υπογραφή των συμβολαίων γιατί αυτό δημιουργεί εκνευρισμούς και οδυνηρές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής



Η αγορά ακινήτου αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς επένδυση ζωής και απαιτείται να μειώνουμε τον κίνδυνο των επιλογών μας. Κάνοντας έστω και μία λανθασμένη κίνηση κατά την αγορά του ακινήτου τότε πιθανόν να πληρώνουμε αυτό το λάθος για πολλά χρόνια.
Για να κινηθούμε σωστά και με ασφάλεια θα πρέπει να βασιστούμε επάνω στην εμπειρία και στις γνώσεις επαγγελματιών.

Με εκτίμηση

Σωτήρης Παπανικολόπουλος
Εκτιμητής – σύμβουλος ακινήτων

Για πιο ειδικές συμβουλές για το δικό σας ξεχωριστό ακίνητο, καλέστε μας:
Τηλ. 27210 22122 και 698 190 9005



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

11 τεχνικές διαπραγμάτευσης - συμβουλές για παζάρια

9 Συμβουλές ενοικίασης για ιδιοκτήτες